Gränslandet

Plats Kategori: Aktiviteter, Dalafjällen, Fjällfiske / Fiske, Idrefjällen & Grövelsjön & Särna, Fjällvandring, och Idrefjällen & Grövelsjön & Särna

Profil
Profil
Karta
Recensioner
Relaterade Objekt
 • Gränslandet är samlingsnamnet på ett stort naturområde mitt i Skandinavien, i gränstrakterna mellan Sverige och Norge. Det innefattar mer än 2 000 kvadratkilometer med skyddad natur. Här finns sällsynta djur och växter, uråldriga träd och märklig blockterräng. Fjällvidder, gammelskog och kristallklara vatten ger upplevelser för alla sinnen. Gränslandet består av nio olika naturskyddade områden i Sverige och Norge men allt sitter samman. Läs mer om områdena här.

  Många uppfattar Gränslandet som en orörd, öde och avlägsen vildmark. Ett väglöst land, fjärran från civilisationens brus, där bara vindens sus och vattnets porl avbryter den oändliga tystnaden.

  Men Gränslandet rymmer också lättillgänglig fjällterräng där hundratals människor dagligen är på tur. Och det där med orörd vildmark är en sanning med modifikation. I Gränslandet har människor levt i tusentals år. Många har livnärt sig på jakt, fiske och renskötsel.

  Inför ditt besök i Gränslandet

  Carl von Linné var en av Gränslandets första turister, om vi nu får kalla honom turist. Idag besöks Gränslandet av tusentals människor, inte bara från Sverige och Norge utan från hela världen. Vandrare, skidåkare, paddlare, fiskare och många andra kommer hit för att söka rekreation och utmaning. Vi hoppas att Gränslandet ska kunna upplevas lika spännande och oförstört som när Linné en gång kom hit.

  Välkommen till Gränslandet, men tänk på att du är gäst. Du får fritt vandra, åka skidor, bada, plocka bär och svamp, men du måste självklart ta hänsyn till naturen och till de människor som lever här. Läs mer om vad du får och inte får göra.

  Vandra i Gränslandet

  Du får vandra fritt över hela Gränslandet. I söder, kring Grövelsjön-Elgå och vid Städjan-Nipfjället, erbjuds lättillgänglig fjällterräng. I Femundsmarka nasjonalpark och Rogens naturreservat väntar mer strapatser.

  Paddla

  Möjligheterna till paddling är oändliga men ska du ut på längre turer måste du bära kanot och packning på vissa sträckor. Du får paddla kanot i de flesta sjöar och vattendrag, men inte alla.

  Fiska

  Välkommen att pröva lyckan, men tänk på att du måste ha ett giltigt fiskekort och bara får fiska i upplåtna vatten. Gränslandet är ett fantastiskt fiskeparadis, såväl sommar som vinter.

  Åka skidor

  Gränslandet lämpar sig utmärkt för skidturer under vintern. På svenska sidan finns markerade vinterleder. I Norge väntar fjällterräng där du tar dig fram på egen hand eller gör dagsturer från en turisthytte.

  Åka snöskoter

  Snöskoter får endast framföras på markerade skoterleder på den svenska sidan samt på några sjöar. Utöver detta är snöskoter förbjudet i Gränslandet.

  Praktisk info

  På vissa platser och under vissa omständigheter får du tända en lägereld, men du måste spara på veden. Det är alltid förbjudet att såga ner levande träd, torrträd eller elda med fallna stammar. Ta gärna med dig hunden. Men den får inte springa lös och du måste hålla ordentligt avstånd till renhjordar och myskoxar även om den är kopplad.

  Boende och stuginfo

  Längs vattendrag i Norge finns buer där du får övernatta under högst en natt. Raststugorna i Sverige är avsedda för rast på dagen och övernattning vid nödsituation. I Gränslandet får du tälta fritt, men inte riktigt överallt. Du är alltid välkommen till någon av områdets lägerplatser. Vill du ha det lite mer bekvämt kan du bo i någon av Gränslandets hytter och turiststugor. Till vissa måste du låna nyckel i förväg och laga din egen mat. På andra ställen finns mer service.

 • No Records Found

  Sorry, no records were found. Please adjust your search criteria and try again.

  Google kartan Inte Laddad

  Tyvärr, kan inte ladda Google Maps API.

 • Lämna en Recension

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *