Topprestauranger i Ski in Ski out-läge i fjällen

Många är vi som vill kombinera fjälläventyren i skidbackarna med kulinariska upplevelser. Fjällvärlden har en rik matkultur och det fullkomligt kryllar av mathantverkare som stoppar korv, driver mejeri och bakar bröd. Dessa råvaror kan i viss grad gå att finna i matbutikerna men det mesta når inte dit utan säljs på gårdar och lokala restauranger. En annan trend som vi tycker oss kunna läsa av är att allt fler vill låta bilen stå under sin skidsemester i fjällen (eller reser dit kollektivt utan bil). Så vad passar bättre än att tipsa om några riktigt bra restauranger som ni hittar i perfekt ski in ski out-läge i fjällen.

Bräjks Matbar i Björnrike

Bräjks är en nyöppnad restaurang i Björnrike som har höga ambitioner och skön stämning. Här finns ett tydligt hållbarhetstänk som genomsyrar menyn. Här nöjer man sig inte med att servera en vanlig burgare eller pasta utan även fjällklassiker görs på nya sätt och med spännande smakkombinationer. Bräjks råkar också ligga med ”stans” bästa utsikt över majestätiska Sonfjället. Läs mer om Bräjks.

Whisky till lunch i Lofsdalen

Ja det är kanske inte det första man tänker på när man ska på skidsemester men i Lofsdalen kan man faktiskt bli sugenJHär hittar man Sveriges högst belägna lagringsplats för whiskyfat. Det är Lofsdalens Skybar som tillsammans med svenska whiskytillverkaren Mackmyra erbjuder en unik upplevelse både för skidåkare och whiskyfantaster. På 1125 möh erbjuds du köpa ett eget fat, smaka ett glas i baren eller bara njuta av utsikten och käka en enklare lunch.

Buustamon i Åre

Att göra en lista med ski-in-ski-out restauranger utan att nämna klassiska Buustamon är helt enkelt inte en komplett lista. Här kan du både bo och käka. Maten inspireras av lokala råvaror och traditioner. Miljön är rustik och terrassen fantastisk om vädret tillåter. Behöver du mjuka upp kroppen bränner de dessutom sin egen snaps i källaren. Buustamon kan du läsa om här.

Finn harmoni på Storhogna Högfjällshotell

Hotellet som en gång i tiden blev fjällvärldens första Spahotell har också en förstklassig restaurang. När det första huset byggdes på platsen var det en enkel våffelstuga för förbipasserande, sedan dess har det hänt en del. Du behöver visserligen knäppa av dig skidorna och gå över parkeringen så det är inte helt ski-in-ski-out. Men att slå sig ner i den unika vinterträdgården och njuta av en bättre lunchbuffé är helt enkelt för bra för att inte vara med på listan. Storhogna Högfjällshotell.

Björk – Topprestaurang & Fjällbar i Hemavan

Fantastisk utsikt och god mat lagad på lokala råvaror finns på menyn. Här serveras lunch under hela vintersäsongen och middag några dagar i veckan. På Björk vill man hedra naturen utanför dörren där man också kan hitta många av restaurangens råvaror. Inspiration till menyn hämtar man från världens alla hörn för att skapa en internationell innovativ meny. Sommartid är restaurangen öppen för lunch och fika och middag på lördagar. Restaurangen går också bra att reservera för större grupper och konferenser. Björks har också bra betyg på Tripadvisor vilket alltid är ett gott tecken.

Italiensk lunch på Appetito i Sälen

Ta en välförtjänt paus från skidåkningen och ta sikte på Apetito för en bättre italiensk lunch. Rejäla pastarätter, fina pizzor och ​andra itailenska specialiteter återfinns på menyn. Under lunchen dukas det upp en stor buffé med italienska delikatesser som du plockar från, njut sedan av våra färska pastarätter. Läs mer om Appetito.

Fjällvärlden kryllar av smakupplevelser så vår starkaste rekommendation är att upptäcka fjällens smaker på plats på din nästa fjällsemester.   

Foto: Brajks.se

Lämna en kommentar