Fjällen väntar på dig

fjällstugor blå himmel

Vare sig du ser fram emot manchersterskidåkning, pulkarace, nypreparerade längdspår, varm choklad, After ski, kortspel med familjen eller bara frisk luft är jag övertygad om att vintern kommer innehålla många nya fina fjällminnen.  

Uppladdningen för ännu en underbar vinter med härliga fjällupplevelser i vår vidsträcka fjällvärld har börjar för länge sen. Den svenska fjällvärlden är unik och ett allt mer populärt semestermål både sommar och vinter.

I Visit Fjällens årliga undersökning Fjällindex som görs med hjälp av Meltwater mäts intresset kring fjällen i svenska tidningar och bloggar samt i sociala medier. Antalet artiklar om fjällen har ökat med över 30% bara på några år, likaså ser man att intresset för att skriva om de stora reseanledningarna så som längdskidåkning och alpinskidåkning också ökat kraftigt. Antalet artiklar om längdskidåkning ökade med så mycket som 20% bara mellan 2015 och 2016. De flesta vill idag få ut maximalt av sin fjällsemester och därför växer också intresset för nya aktiviteter, som exempel erbjuder fjällvärlden idag både cykling och löpning även under vinterhalvåret. Även SLAO’s officiella statistik för antalet skiddagar visar på en starkt positiv trend. Allt sammanräknat kan summeras med ett konstaterande; Fjällen är hetare än någonsin! Men är man stor måste man också vara snäll, och då tänker jag mest på naturen som vi alla njuter av men samtidigt sliter på.

Ta ett hållbart beslut i vinter

Man brukar säga att ingen kan göra allt men alla kan göra något. Alla vi som älskar aktiviteter på snö bör solidariskt ta vårt ansvar för klimatet. Enligt forskning vid Mittuniversitet tappar vi ungefär en halv skiddag med natursnö per år i den svenska fjällkedjan. Klimatförändringen är ett faktum. Alla vi som vill kunna åka skidor hela livet och låta härliga vintertraditioner gå i arv till kommande generationer bör agera snabbt. Några enkla saker som vi alla kan göra är;

  1. Ökad kunskap. Följ organisationen ProtectOurWinters i sociala medier för kunskap och vinterinspiration
  2. Ta tåget till fjällen. I Vemdalen får du till och med rabatter under din vintervistelse om du väljer att åka dit med nattåg. Men först och främst tackar klimatet dig.
  3. Du behöver inte äga allt. Hyr dina prylar istället för att köpa allt nytt varje år. Tack vare företag som Rent A Plagg behöver du inte ens äga din skaljacka längre.
  4. Ät grönare och mer lokalt. Mer grönsaker och mindre kött och mejeriprodukter minskar din klimatpåverkan drastiskt.
  5. Plogga. Ploggtrenden spred sig som en löpeld över landet i somras. Ordet är en sammansättning av Plocka skräp och jogga. Motsvarigheten vintertid kanske borde heta Skicka (skida och plocka?). Det viktigaste är att skräpet plockas upp!

Men allra viktigast är att du tar dig ut i skog och mark och njuter av vår vackra fjällvärld. Leta rätt på vinterkläderna, på med skidorna, plocka fram pulkan för nu åker vi!

Fler hållbara tips hittar du här. 

Hitta ditt fjällboende här. 

Lämna en kommentar

Ökat intresse för fjällturism och fjällvandring

Det finns mycket som talar för att fjällturismen kommer att gå en ljus framtid till mötes, när effekten kommer att visas återstår dock att se…

Läs mer...

Förändringar i STFs öppethållande i sommar

Svenska Turistföreningen är en stor aktör i svenska fjällvärlden, man driver bland annat fjällstationerna längs den populära Jämtlandstriangeln (Storulvån, Blåhammaren och Sylarna), Helags (Sveriges sydligaste…

Läs mer...

Verser, dikter och andra texter om fjället

Vi tänkte samla lite roliga texter av olika slag som handlar om fjällen i största allmänhet, kanske en fin dikt om fjällvandring, en vers eller…

Läs mer...