11 saker att tänka på inför sommarens fjällvandring

fjällvandring

Svenskarnas allt större äventyrslust och trenden att semestra i Sverige gör att allt fler söker sig till den svenska fjällvärlden på sommaren, det är bland annat fjällvandring och den orörda naturen som lockar. Många talar om en ny grupp fjällvandrare som vill kombinera äventyret med bekvämt boende och god mat. Det är också allt fler nybörjare som ger sig ut och fjällvandrar för första gången. Visit Fjällen har därför tagit fram ett par enkla tips för en lyckad fjällsemester i sommar. Tipsen passar både dig som är nybörjare men också den mer erfarne fjällvandraren.

 1. Planera er tur och köp en karta. Att ha en plan för er vandring vare sig det är en endagars eller om ni ska vara ut i flera dagar är viktigt. Terrängen i fjällen kan vara extra utmanande så börja med korta turer som ni vet att ni orkar.
 2. Meddela någon om er rutt. Av säkerhetsskäl ska ni alltid berätta för någon var ni planerar att gå. Eftersom telefonen kanske inte har täckning är det extra viktigt till fjälls. Det underlättar ett eventuell sökarbete om olyckan skulle vara framme.
 3. Packa väskan med mer mat och dryck än ni tror i kommer behöva. På grund av vackra utsiktsplatser eller trötta fötter kan er planerade rutt mycket väl ta längre tid än ni trott. Se därför till att ha extra energi med er så att ni orkar hela vägen med gott humör.
 4. Ta med förstärkningsplagg. Vädret kan skifta snabbt i fjällen så ha för vana att alltid ha med en extra tröja och vatten- och vindtäta byxor och jacka.
 5. Sätt ett mål med er vandring. Det blir alltid roligare (framförallt för de små familjemedlemmarna) om dagsvandringen har ett mål. Det finns gott om sjöar och vattenfall i fjällen, det blir ett roligt mål och kanske avslutas vandringen med ett svalkande dopp.
 6. Följ led. Det finns gott om markerade leder i fjällen. De finns där av en anledning, att gena blir ofta en senväg på fjället då det kan vara både brant och blött.
 7. Undvik myggen. Glöm inte att ta med myggmedel på fjällturen. Om ni håller er uppe på fjällen eller längs med fjällen där det ofta fläktar så blåser myggen ofta bort, nere i dalgångarna och vid våtmarker däremot an det vara värre.
 8. Ta med telefon och första förband med skavsårsplåster. Mottagningen vara dålig men det är alltid bra att ha telefonen med om något skulle hända. Att missa skavsårsplåster i packningen kan leda till dålig stämning och onödigt lidande.
 9. Värna om djur och natur. Lämna inga fotspår efter dig och framförallt inget skräp. Om du däremot ser skräp i naturen hoppas vi att du har en påse med dig så att du kan plocka upp det. Exempelvis i Vemdalen kan du hämta ut din egen Ploggapåse inför vandringen eller löpturen. Läs mer om att plogga här.
 10. Laga mat ute. Den bäst maten är den som lagats ute och som du får njuta av efter en härlig fjällvandring. Har den dessutom lagats över öppen eld är upplevelsen komplett:)
 11. Ha kul och njut av fjällen! Fjällen är en fantastisk lekplats för både stora och små. Ut och njut av fjällen och gör det på er egen nivå så att alla i sällskapet får en rolig upplevelse. Stanna och klättra i träd, leta efter stenar eller kottar, lek kurragömma. Stanna upp och njut.

Hitta ditt boende i fjällen.

Lämna en kommentar

Ökat intresse för fjällturism och fjällvandring

Det finns mycket som talar för att fjällturismen kommer att gå en ljus framtid till mötes, när effekten kommer att visas återstår dock att se…

Läs mer...

Förändringar i STFs öppethållande i sommar

Svenska Turistföreningen är en stor aktör i svenska fjällvärlden, man driver bland annat fjällstationerna längs den populära Jämtlandstriangeln (Storulvån, Blåhammaren och Sylarna), Helags (Sveriges sydligaste…

Läs mer...

Verser, dikter och andra texter om fjället

Vi tänkte samla lite roliga texter av olika slag som handlar om fjällen i största allmänhet, kanske en fin dikt om fjällvandring, en vers eller…

Läs mer...