Annons

Vandringsleder i fjällen

Svenska fjällen bjuder på en nästan obegränsat fjällvärld full av vackra vandringsleder. Här hittar du den mest kompletta sammanställningen av vandringsleder i fjällen. Vare sig du är en gammal fjällräv eller nybörjare som vill komma igång, det finns leder för alla! Hela vägen från Dalarna i söder till Riksgränsen högst upp i Lappland. Vi ger dig tips och inspiration inför resan för att du ska vara så förberedd som möjligt. Det vet vi leder till en bättre upplevelse när du ska vandra i fjällen.

Visit Fjällen har sammanställt tips på bra vandringsleder i fjällen. Listan skulle egentligen kunna bli hur lång som helst men någonstans måste man ju sätta stopp:) Vår ambition är att uppdatera listan löpande men redan idag finns en hel del inspiration inför din vandring i fjällen. Saknar du din favoritled? Maila oss en kort beskrivande text och en bild så kanske vi lägger in den!

Vi vill passa på att påminna alla fjällvandrare om att du alltid är ansvarig för att ta med ditt eget skräp hem från ditt äventyr till fjälls. Tack för att du tar med skräpet hem! 

Vandringsleder i Lapplandsfjällen

Lapplandsfjällen är hem till några av våra mest utmanande och vackra fjällupplevelser, här ligger våra högsta fjäll och nationalparker som alla bör ha på sin bucketlista, Sarek och Abisko nationalpark exempelvis.

Fjällvandra till Sveriges högsta topp - Kebnekaise

Kebnekaise är Sveriges högsta berg som egentligen bestå av två toppar, syd- och nordtoppen. Topparna är nästan lika höga, nordtoppen som består av fast mark är drygt 2096 meter över havet är den högsta. Sydtoppen som är Sveriges enda toppglaciär var länge den högsta toppen med åren har glaciären sjunkit undan och 2019 passerades nordtoppen.

Det finns ett flertal leder som tar dig till någon av Kebnekaises två toppar. Vanligast är att man bestiger sydtoppen då den är enklare att bestiga än den nordliga.

De flesta börjar sin vandring från Kebnekaise Fjällstation, och väljer då västra leden som även kallas Björlings led. Leden togs första gången i slutet av 1800-talet av Johan Alfred Björling och Axel Otto Hultman. Att vandra upp på någon av Kebnekaises toppar är ingen lätt match så du bör vara väl förberedd och med viss vana av vandring.

Östra leden är den näst vanligaste och det tuffare alternativet för att nå sydtoppen. Leden passar dig som är erfaren fjällvandrare då den bland annat innefattar passage av glaciär samt en del klättring.

Kungsleden - 425 kilometer

Kungsleden är en av de äldsta och mest trampade lederna i svenska fjällen. Den sträcker sig från Abisko i norr till Hemavan i söder. De flesta väljer att gå kortare etapper av Kungsleden så du måste inte gå hela:)

Kungsleden erbjuder varierande vandring som passar både nybörjare och erfarna vandrare beroende på vilken sträcka av leden man väljer.

Áhkális, Akkelis

Akkellis är ett av Arjeplogs närmsta fjäll. Utsikten är magnifik över sjölandskapet med Sveriges djupaste sjö Hornavan och den grunda örika Uddjaure i blickfånget.

Färdbeskrivning: 10 km västerut från Arjeplog längs Silvervägen, E95. Sväng höger till byn Bukt. Strax söder om byn efter 8 km finns en parkering och en informationstavla om Áhkális naturreservat. Avstånd till toppen: 3,5 km Svårighetsgrad: Lätt och medelsvår. Bered dig på en sträcka av 400 m som är något brantare efter de första 400 m. Ovanför trädgränsen är det lättvandrad fjällhed. Rekommenderas för barn.

Denna led kan vara ett förslag om ni exempelvis besöker Hornavan Hotell.

Jämtlandsfjällen

Jämtlandstriangeln, 47 kilometer (3 dagar)

Jämtlandstriangeln är en av Sveriges mest kända och lättillgängliga vandringsleder i fjällen. Den går mellan fjällstationerna Storulvån, Blåhammaren och Sylarna. Jämtlandstriangeln är en populär led både sommar och vinter. Jämtlandstriangeln är väl utmärkt och vältrampad så det är inga större problem att hitta.

Det vanligaste är att man delar upp turen på tre dagar, då det endast är Storulvån som nås med bilväg är det därifrån man börjar. Huruvida man börjar med Sylarna eller Blåhammaren är egentligen en smaksak. Det finns vid samtliga fjällstationer möjlighet till att bo bekvämt och serveras varm mat. Läs mer på: Jämtlandstriangeln. 

vandring vid jämtlandstriangeln på vandringsled mellan Storulvån och Sylarna

Lunndörren

Lunndörren är en storslagen dalgång där man som vandrare får uppleva en fantastisk natur. Vandringen startas från Vallbo eller Vålådalen och man följer leden mot Lunndörrstugorna. Lunndörrsdalen har en unik U-form som du som besökare kan skåda redan efter ca 2 kilometer.

Fjällstugan ligger alldeles nere vid Lunndörrstjärnen. Här finns 11-25 bäddar och en vedeldad bastu. Husdjur är tillåtna. Servicennivån vid en Fjällstuga är något helt annat än fjällstationerna. Här finns ingen restaurang och inte heller några bäddade sängar med vita lakan.

Karl XI’s led

Det sägs att Karl den XI’s passerade på denna led på väg mot Norge. Leden passerar bland annat förbi Destination Vemdalen som består av byarna Klövsjö, Storhogna, Vemdalen. Det finns på samtliga ställen möjlighet till övernattning och som besökare finns det olika leder att välja vilket gör att man kan dela upp den på ett flertal dagar om man vill.

Exempel: Sov första natten på nya Hotell Klövsjöfjäll, gå därifrån på Karl XI’s led till Storhogna Högfjällshotell där ni njuter av god middag och bad i ett av fjällvärldens bästa spaanläggningar. Därefter tar ni er till Vemdalsskalet där det finns ett flertal boendealternativ att välja på. Vill ni ta en längre dagstur fortsätter ni till Vemdalen by där ni exemplevis kan bo på Gästis som är byns vandrarhem.

Fettjeåfallet

Att besöka Fettjeåfallet är ingen utmanande vandring (endast 2,5 km) och än lättare har det blivit 2020 då man med hjälp av sherpas anlade stentrappor på de mest slitna delarna av vandringsleden. Då Fettjeåfallet är ett av Sveriges högsta får den kvalificera sig på listan även om leden ändå är förhållandevis kort. Att besöka Fettjeåfallet är en perfekt dagstur och glöm inte att med er fika. Det finns grillplats och dass inne vid vattenfallet.

Vandringsled i fjällen byggd av stentrappor vid Fattejåfallet.

Vålådalen

I Vålådalen finns det många fina vandringsleder och du bor bekvämt på exempelvis Vålådalens Fjällstation som drivs privat men går att boka via Svenska Turistföreningen och som medlem har du rabatt. På fjällstationen finns bekvämligheter som torkrum, bastu och bubbelpool, wifi, spelrum, gympahall, utomhustennisbana, cykeluthyrning mm. I Vålådalsfjällen hittar du några fantastiska utflyktsmål. Två av våra favoriter följer här;

Issjödalen

Issjödalen kan du ta sikte på när du besöker Vålådalen. Leden blir drygt 2 mil lång (T&R), den passar bra för dig som gillar att springa till fjälls eller vill vandra en lite längre dagstur. Alternativt tar du med dig tältet och slår läger vid issjön där det också finns en liten raststuga. Dalgången som leder fram till den lilla sjön är grönskande och vacker. På vägen tillbaka tar ni den vägen över platån och passerar förbi pyramiderna som formades på istiden. Pyramiderna får man inte under några förutsättningar beträda då naturen är känslig, men fota gärna.

Blanktjärn

En av fjällvärldens mest vandrade och trampade leder de sista åren. Mycket tack vare det gröna vattnet och en film som blev viral succé för några år sedan. Leden börjar vid fjällstationen och är ca 13 km. Slitaget har varit stort på leden de senaste åren varpå vi ber dig att respektera de begränsningar och förbudsskyltar som finns på sina platser längs med leden och framme vid sjön.

Härjedalsfjällen

Helags

Helags är hem till Sveriges sydligaste glaciär, som tyvärr smälter undan bit för bit. Vi uppmanar er därför att besöka Helags medan glaciären fortfarande finns. National Geographic rankade härom året världens bästa toppturer och placerade Helags på tredjeplats. Det är storslagen fjällnatur hela vägen och när man närmar sig Helagsmassivet reser sig ett mäktigt fjäll som är något utöver det vanliga. Det är en mäktig syn! Vandringen inleds oftast från Ljungdalen. Därifrån har man en dryg mil till Helags Fjällstation som ligger vid foten av fjället, det finns några olika leder att välja mellan. Där i väglöst land serveras en lyxig och alltid välsmakande middag och frukost samt att det finns en liten butik och en bastu. Två övernattningar rekommenderas så att ni även hinner med en topptur!

Sonfjället

Sonfjället är Härjedalens mittpunkt och landskapets högsta fjäll. Sonfjällets nationalpark är Sveriges äldsta nationalpark och invigdes redan 1909. Området är också ett av Sveriges björntätaste områden, men lugn de vill inte träffa dig heller:) I utkanten av parken finns två fäbodvallar, Nyvallen och Nysätern, dessa platser är utmärkt start för din vandring eller skidtur i Sonfjällets nationalpark. Från Nysätern går det en fin led in i Sododalen där du möts av fin utsikt och en liten raststuga, längs med vägen får ni en fantastisk utsikt, I närheten av leden står dessutom världens näst äldsta träd, 9500 år gammalt (inte utmärkt). Trädet är daterat med kol 14-metoden. Från Nyvallen rekommenderar vi att ni tar er upp på Lillfjället genom fin björkskog på den slingriga leden, om orkens finns fortsätter ni till toppen av Sonfjället.

Pilgrimsleden i Lofsdalen

Pilgrimsleden är en del av Romboleden som går från Dalarna till Trondheim. Starta vandringen med fantastiska fjällvyer vid Högvålen och njut av skogsterrängen längs med Stråån sista biten ner till Rombovallen. Efter Rombovallen har ni möjlighet att följa vägen ner till Västvallen. Här kan ni fortsätta på lederna som går mot Rutvallen (fortsättningen på Romboleden). Läs mer om Lofsdalen.

Vi önskar dig en riktigt härlig fjälltur på våra vandringsleder i fjällen!

Läs mer om fjällvandring.

Inspiration inför vandringsresan till fjälls

tre fjällvandrare

Följ med på vandringstur med guide i sommar

Allt fler vill upptäcka fjällen sommartid, både för avkoppling och äventyr. För att er fjällsemester ska bli så njutbar som möjligt och utan att ni…

Hitta din favoritaktivitet här!
fjällvandring

11 saker att tänka på inför sommarens fjällvandring

Svenskarnas allt större äventyrslust och trenden att semestra i Sverige gör att allt fler söker sig till den svenska fjällvärlden på sommaren, det är bland…

Hitta din favoritaktivitet här!

Utrustningslista för fjällvandringen

Vi har sammanställt en komplett packlista med allt du behöver ha med dig i din utrustning för sommarens fjällvandring. Vi har valt att skapa två…

Hitta din favoritaktivitet här!
bergsklättrare

Jämtlandsfjällen

Aktiviteter i Jämtlandsfjällen

kanot

Dalafjällen

Aktiviteter i Dalafjällen

Slalom

Lapplandsfjällen

Aktiviteter i Lapplandsfjällen

Vandrare

Härjedalsfjällen

Aktiviteter i Härjedalsfjällen

Annons