Hoppa till innehållet Hoppa till navigeringen Hoppa till början av sidanSkicka gärna in dina tips och turförslag på vandringar i svenska fjällen här


LAPPLANDSFJÄLLEN


 

Bestiga Kebnekaise

 

Kebnekaise är Sveriges högsta berg och bestigs varje år av tusentals fjällvandrare. Att bestiga Kebnekaise är enkelt men kräver sina förberedelser. Nedan hittar du en kortfattad summering över några av de viktigaste sakerna att tänka på. 

Resan

Första steget till toppen av Kebnekaise är att ta sig till en av Sveriges nordligaste städer, Kiruna. Hit går du dig enklast via tåg eller flyg.

Nästa steg på resan är att ta bussen från Kiruna till Nikkaluokta, där leden till Kebnekaise Fjällstation börjar. Vandringen tar normalt 4-5 timmar och är ca 19 kilometer lång.

Kebnekaise Fjällstation är belägen vid foten av Kebnekaise och här kan du övernatta om du inte vill bo ute i vildmarken. Det finns även möjlighet att tälta vid fjällstationen och få tillgång till servicehuset.

Kebnekaise topp

Kebnekaise består av två toppar: Sydtoppen som har en toppglaciär och Nordtoppen som har en kal topp.

Den vanligaste toppen att bestiga är Sydtoppen som är högst och lättare än Nordtoppen att bestiga. De vanligaste lederna att ta sig upp till toppen är genom att vandra Västra eller Östra leden, som båda utgår från Kebnekaise Fjällstation.

Västra leden är en vandringsled som lämpar sig för fjällvandrare med god kondition. Leden är en sommarled och är endast synlig under sommaren. Att ta sig upp till Kebnekaise topp via den västra leden tar cirka 12 timmar beroende på tempo och rådande väder. 

Östra leden går över en glaciär och är en kortare, mer direkt rutt som innehåller svårare moment med klättring. Leden tar cirka 8 timmar och bestigs med fördel med guide. 

När kan man bestiga Kebnekaise?

Sommarsäsongen är från juni till september, där juli och augusti är mest populära. På vintern är det perfekt för skidor, men se upp för laviner och snöstormar. Bästa tiden för vintersäsongen är under vårmånaderna, när kylan har mognat lite. Juni har mer rinnande vatten och eventuellt lite snö. I september sjunker temperaturer under natten och kan vara under noll grader. 

Att tänkta på innan ni ger er iväg

  • Tänk på tiden: Börja hellre din vandring på morgonen så att du är tillbaka innan det börjar skymma och blir mörkt.  
  • Gå tillsammans: Om du planerar att ta dig till toppen på egen hand så hitta en grupp som du kan gå med hela tiden. 
  • Titta på vädret: Stäm alltid av väderprognosen innan avfärd. Om det finns risk för snö eller hårda vindar invänta bättre väder. Vädret kan växla snabbt så följ väderutvecklingen under hela turen. 
  • Mobiltäckning: Ta inte för givet att din mobil kommer att fungera, då täckningen i området är dålig.  
  • Inga toaletter: Det finns inga toaletter längst leden. Om du behöver uträtta dina behov så lägg antingen stenar över det eller ta med det i en påse tillbaka.

Om du vill veta mer om hur du bestiger Kebnekaise finns det ytterligare information om resa, boende, utrustning etcetera på www.bestigakebnekaise.se

Lycka till på resan till toppen av Sveriges högsta berg, Kebnekaise! 

 

Kungsleden, cirka 425 km

Den äldsta och mest kända vandringsleden är Kungsleden som sträcker sig från Abisko i norr till Hemavan i söder. Leden är väl trampad och du lär inte vandra längs leden utan att möta andra fjällvandrare. Undantaget sträckan söder om Kvikkjokk där det inte finns några fjällstugor. Här kan du gå i flera dagar utan att möta andra vandrare. Kungsleden har ett fint utbyggt system av leder och stugor som passar både nybörjare och mer avancerade fjällbesökare. Här finns inga svårare passager, t.ex. så har broar byggts över alla svåra vad.

Kungsleden började anläggas vid sekelskiftet, mellan Torneträsk och Kvikkjokk. Namnet Kungsleden visar på den status som man ville erlägga sträckan. Under etapper på 1900-talet har Kungsleden byggts ut och idag sträcker den sig från Abisko till Hemavan. Kungsledens högsta punkt är Tjäktapasset,i Kebnekaisefjällen, på 1 150 m ö h. Lägsta punkt är Kvikkjokk på 302 m ö h.

Att vandra på Kungsleden

En vandring längs Kungsleden bjuder på ett varierande naturlandskap. Mellan Tornträsk i norr och Stora Lulevatten i söder ligger de kanske mest lättillgängliga fjällområdena, Abisko- och Kebnekaisefjällen. Här finns ett bra utbyggt system av leder och stugor som passar både nybörjare och mer vana vandrare. Du vandrar i ett storslaget högfjällsområde, ett bra alternativ till en vandring i Sarek, som inte passar för vandrare som saknar fjällvana. I området har samebyarna Gabna, Laevas, Girjas, Mellanbyn och Sörkaitum betesmarker för renar.

Mellan Saltoluokta och Kvikkjokk vandrar du längs kanten av Sarek fjällen, på Uldevis-slätten, ett rikt renbetesland för Sirkas-samernas renhjordar. Från Skieffetoppen har du en enastående utsikt över Rapadalen och dess deltaland. Söder om Lájtjávrre (Laitaure) fortsätter vandringen längs högfjällsmassivet och du vandrar genom Sareks nationalpark sydöstra hörn. Sista sträckan mot Kvikkjokk vandrar du genom björkskog och Jåkkåkaska samebys renbete.

För den som söker en fjälltrakt där ett fåtal andra vandrar, och som gärna tältar, är sträckan mellan Kvikkjokk och Jäkkvik värd att prova. Denna sträcka är en av de minst trafikerade längs Kungsleden och här saknas övernattningsstugor. Här vandrar du i en natur med vida platåer och flacka skogar.

Padjelantaleden, cirka 150 km

Padjelantaleden drar sig fram i björkskogsklädda, grönskande fjälldalar i kanten av Sareks högfjällsmassiv, över karga högfjällslätter och på blomsterrika fjällhedar. En vandring längs Padjelantaleden tar dig förbi flera stora fjällsjöar med turkosblått vatten och snöklädda fjäll i blickfånget. Padjelanta är också betesland för Tuorpons, Jåkkåkaska och Sirkas samebyar.

Leden sträcker sig mellan Kvikkjokk och Ritsem. Leden är lätt att gå och du kan övernatta i fjällstugor med en dagsmarsch avstånd från varandra. Du får också fiska i sjöar och vattendrag längs leden, om du skaffat dig ett fiskekort.

Padjelantaleden är väldigt  lämplig för förstagångsvandraren. Leden är en väl markerad sommarled utan besvärligare vad, alltid försedd med broar och spänger över lite kraftigare vattendrag. Längs leden finns övernattningsstugor på ett avstånd av 10-20 km.

För den som inte vill vandra hela leden går det en flyglinje mellan Kvikkjokk - Staloluokta – Ritsem.

Länk till Flygtransporter i fjällen

Nordkalottleden, cirka 800 km

Nordkalottleden är en markerad sommarled som går genom de nordligaste delarna av Sverige, Norge och Finland. Leden sträcker sig från Treriksröset i norr till Kvikkjokk i söder. Vandrar man hela leden så passerar man landsgränserna tio gånger och man har övernattnings möjligheter på drygt ett 40 platser. Leden är markerad med stenrösen och skyltar erbjuder bred variation på vandringssträckorna. Ändpunkter för Nordkalottleden är Kautokeino i nordligaste Norge, Kvikkjokk i Sverige och Sulitjelma i Norge.

Denna led består egentligen av befintliga leder som man har knutit ihop med några nya ledavsnitt och kompletterat med några övernattningsstugor på den norska delen. Övernattningsstugorna ligger vanligen på ett avstånd av 10-20 km, men några etapper är cirka 30 km. Leden går bitvis ihop med Kungsleden och Padjelantaleden.

Källa: Länsstyrelsen i Norrbottens län

Muddusleden

I södra området av Muddus nationalpark finns den 50 km långa vandringsleden i en dubbelslinga med två anslutningsleder på 12 km. Övernattningsstugor finns att tillgå längs leden. Muddusfallet - ett 42 meter högt vattenfall och den faschinerande ravinen Måskokårså är några exempel på vad som finns att upptäcka utmed Muddusleden.

Prinskullen - och Vallespiken

Efter en kort båttur över Kamajokk vandrar man längs stigen. Efter en lätt men bitvis brant tur når man Prinskullen och den klassiska Kvikkjokksvyn över deltat. Man kan sedan fortsätta längs heden Vallevare som sträcker sig mot den mäktiga Vallespiken. Vill man inte göra en toppbestigning, kan man ta sig till rengärdet som ligger mitt på Vallevares hed. Vid återfärden kan man gå av från stigen och knalla igenom den artrika urskogen vid fjällets fot. Prinskullen 7 km, markerad stig, delvis obanad skogsterräng. Vallespiken 17 km, fjällhed.

Vägbeskrivning
120 km NV Jokkmokk, följ väg 45 norrut 7 km, tag sedan vänster längs väg 805 och fortsätt till vägen tar slut. Kvikkjokk Fjällstation tel: 0971-210 22.


JÄMTLANDSFJÄLLEN


Jämtlandstriangeln, 47 km (3 dagar)

Sträckan mellan Storulvån, Sylarna och Blåhammaren även kallad Jämtlandstriangeln är ett mycket populärt vandringsstråk. En ofta älskad vandring både för den riktigt rutinerade, men lika ofta en trevlig start för den oerfarne nybörjaren i fjällen.

Ni kan förslagsvis starta med lätt packning på Storulvån. Vandringsdagen tar er uppåt och vidare mot Sylarna. Upplevelsen är rogivande och storslagen. På Sylarna kan ni gärna stanna en dag extra och passa på att bestiga Syltoppen som bjuder en verkligt alpin känsla. Dag tre sätter ni sen fart mot Blåhammaren. Här bjuds det på härlig mat få kan motstå efter frisk luft och skön vandring. En trerättersmeny serveras på fast tid klockan 18. Dag tre går ni tillbaka mot Storulvån där det finns både relax, restaurang och bekväma sängar.

Lunndörren

En storslagen dalgång som är generös på intressanta lanskapsformer. Dalbotten består av sandurfält som i det närmaste är lika släta som golv. Man kan starta vandringen från Vallbo eller Vålådalen och följa leden mot Lunndörrstugorna. Redan efter ca 2 km har man en vacker överlick över den U-formade Lunndörrsdalen.

Mellanskogsstigen

Vandringsleden sträcker sig mellan Ankarede och Brattli och är cirka 50 km lång. Leden går i ett mycket vackert fjällområde med ett rikt och omväxlande växt- och djurliv. Kontakta Gäddede Turistbyrå Tel: 0672-105 00.

Klövsjö

Kring Klövsjö by finns många fina vandruingsleder. Bland annat hittar man fattjeåfallet ca 5 kilometer från bykärnan. Fettjeåfallet omnämns ofta som ett av Sveriges mer spaktakulära med en fallhöjd på hela 60 meter. Vi rekommenderar att man tar bil de första två kilomtrarna. Vandringen går längs med Fettjeån och är ett ypperlilgt alternativ även för barnfamiljer. Leden är en del av Destination Vemdalens familjeutmaning Finn Fem Fall. Från Klövsjö kan man också hoppa på Karl XI's led, den kan man ta till Storhogna (Där man också hittar Storhogna Högfjällshotell som är öppet större delen av sommaren). Leden fortsättter sedan förbi Vemdalsskalet. Läs mer om Klövsjö här. 


HÄRJEDALSFJÄLLEN


Funäsdalen

Vandring längs 45 mil rösade leder i Sveriges sydligaste högfjällsområde med toppar på upp emot 1 800 meter. Med tex. Funäsdalen som utgångspunkt kan man ta sig långt in i fjällvärlden. Mot Väster ligger Tänndalen, Hamrafjället och Fjällnäs. Åt Nordväst finner du Bruksvallarna och Ramundberget. Norröver finns Mittådalen och Messlingen. Du som vandrare får uppleva en härlig  fjällnatur med ett rikt djurliv.

Lofsdalsfjällen

I området finns 150 km markerade vandringsleder i en orörd natur fylld av rika upplevelser. Här kan man bl a få se björnar, lodjur, älgar, renar samt en stor blomsterflora. Vid frågor kontakta Lofsdalens Turistbyrå på Tel: 0680-412 33

Helags

Vandringsturen Helags fjällstation - Stora Helagsstöten och tillbaka är 8 km om man väljer att gå ner samma väg. Man kan dock med fördel följa kammen åt nordväst och ta sig ner andra vägar för att få mångsidigare vandring. För att vara en stortopp är Helagsstöten ganska lätt att bestiga. Från stationen går man mot sydväst och följer längre upp nischkanten med blockrik terräng ovanför glaciären. På drygt 1600 m passeras ett renstängsel varefter man på den återstående kilometern till toppen rundar Helagsglaciärens sydände. Från toppen ser man Predikstolen i sydväst, Nedalssjön i väster, Helags övriga toppar i nordväst och Härjångsfjällen i nordost. Längs nischkanten norr om glaciären kan man ta sig tillbaka till fjällstationen

Sonfjällets Nationalpark

Här finns markerade leder i olika längder för turer både sommar  som vinter. Det finns en utställning om Sonfjällets nationalpark vid Nyvallens Fäbod. Fäbodarna är öppna dagligen juni till augusti samt vissa dagar i september. För information kontakta: Nyvallen 0684-120 22, Nysätern 0684-130 80, Dalsvallen 0680-270 40. Turistbyråerna i Hede och Vemdalen 0684-302 70. Dalsvallen och Nysätern även öppna vintertid

Vemdalen

Vemdalen har många fina lättillgängliga vandringsleder. Destination Vemdalen har tagit fram en vandrinsgkarta som består av 14 vandringsleder. Barnens favorit är utan tveksam Finn Fem Fall, precis som namnet indikerar så leder varje vandring fram till ett nytt vattenfall. Här finns även många fina toppar för dig som söker större utmaningar. Vemdalen är också en bra utgångspunkt om du ska in i Sonfjällets nationalpark. I Vemdalen bor du bekvämt kring Vemdalsskalet i stuga eller på hotell. Här finns service och shopping för den som vill det. Här kan du läsa mer om Vemdalsskalet


DALAFJÄLLEN


Grövelsjön

Grövelsjön erbjuder många mil vandringsleder i naturskön och lättvandrad fjällmiljö både på svenska och norska sidan. Kontakta Grövelsjöfjällen Turistbyrå Tel: 0253-232 00

Idre

Se denna länk!

Sälen

Kungsleden och Sälenringen erbjuder tillsammans ca 20 mil markerade leder i Sälenfjällen. Lederna har koppling till de flesta fjällanläggningarna där receptionerna kan hjälpa till med mer information. Du kan tex. vandra från Tandådalen via Kalvtjärnen och Lindalen till Hundfjället. Den sträckan är ca 10 km. Denna tur kan också utgå från Högfjället via Kvillkojan ner till Lindalen och sedan till Hundfjället, den turen är ca 12 km.

Södra Kungsleden

Markerad led som börjar eller slutar vid Sälens Högfjällshotell och sträcker sig norrut till Storlien med undantag för ett kortare uppehåll. Södra delen av Kungsleden är generellt sett både lättvandrad och vacker. Vill man inte gå ända upp till Storlien i Jämtland kan man t ex ta en dagsetapp till Stöten på cirka 25 km. En kortare och enklare variant är att vika av från Kungsleden vid vindskyddet efter Syndalen och gå ner till Myrflodammen. Den sträckan blir cirka 15 km.

 
Produkterna som förgyller sommarens fjällvandring
Publicerades 2018-04-21 22:54 av 

Sponsrat inlägg. Vi på Visit Fjällen vet att intresset för...
Så blir du klimatsmart i fjällen – POW ger sina bästa tips
Publicerades 2018-03-22 10:25 av 

POW står för Protect Our Winters. Organisationen arbetar för att göra oss...
Vinterns bucketlist i den svenska fjällvärlden
Publicerades 2017-10-22 13:27 av 

För att försäkra oss om att du får ut maximalt av din vinter i...
Fjällen väntar på dig
Publicerades 2017-10-13 22:53 av 

Vare sig du ser fram emot manchersterskidåkning, pulkarace, nypreparerade...
Därför måste du till fjällen i höst!
Publicerades 2017-08-08 22:20 av 

Visit fjällen har tagit fram 7 anledningar att besöka fjällen på sensommaren...
10 anledningar att välja fjällen i sommar
Publicerades 2017-05-30 21:49 av 

​Att intresset för fjällen som resmål även under sommaren ökar har ...
Följ med på vandringstur med guide i sommar
Publicerades 2017-05-21 18:07 av 

Allt fler vill upptäcka fjällen sommartid, både för avkoppling och...
Det våras för fjällen
Publicerades 2017-05-02 20:01 av 

Funderar du på att lägga i båten i helgen eller kanske klippa gräsmattan?...

Fjällindex 2016: Här är de hetaste fjälldestinationerna i digitala kanaler. Visit Fjällen har gjort en kartläggning. 

 

Copyright © Fjällfrämjandet Visit Fjällen l   Powered by: Mediavault SiteSmart l   Ansvarig utgivare: marcus@visitfjallen.se

Senast publicerad: 180421 | Powered by SiteSmart