Hoppa till innehållet Hoppa till navigeringen Hoppa till början av sidanSvenska Fjällen!

Fjällkedjan erbjuder dig stora möjligheter för rekreation året om – och är ett av de absolut mest uppskattade resemålen i landet. Här hittar du information om Sveriges olika fjällområden och får en beskrivning om hur ledsystemet är uppbyggt samt en grundkurs i fjällsäkerhet.

Dalafjällen

De sydligaste fjällen är Transtrandsfjällen som ligger i området runt Sälen och erbjuder många kända orter som Lindvallen, Högfjället, Tandådalen, Hundfjället, Stöten och Kläppen. Området är lättillgängligt med bil och är enkelt att nå även med allmänna kommunikationer. Längre norrut i Dalarna ligger Fulufjällets Nationalpark och Nipeskär (Sveriges högsta vattenfall) och det vackra området runt Idre och Grövelsjön där också Dalafjällen når sin högsta höjd på lite drygt 1200 möh.. Dalafjällen är trevliga med en härligt böljande landskapsform och stora omkringliggande skogsområden. Många gånger den perfekta sinnebilden för begreppet vildmark. Här finns också ett brett utbud för fjällturism och alla de bekväma faciliteter som hör till med boende, mat och aktiviteter.

Härjedalsfjällen

I Härjedalen ligger Sveriges högst belägna ort, Högvålen, 830 möh. och Härjedalens högsta punkt är Helagsfjället som kan stoltsera med sina 1 796 meter över havet. Lanskapets lägsta punkt är däremot så pass hög som 280 meter över havet och landskapet har trots sin ringa storlek enorma höjdskillnader och inget landskap kommer i närheten av den medelhöjd över havet som Härjedalen har. I landskapet finns även flera höga fjällplatåer såsom Flatruet med sina 975 meter över havet, där även landets högst belägna allmänna väg finns. Fjällbesökare brukar stationera sig i Vemdalen, Funäsdalen, Tänndalen, Ljungdalen, Ramundberget, Bruksvallarna eller vid Sonfjällets nationalpark. I Härjedalen bedrivs aktiv renskötsel i tre samebyar, Mittådalen, Ruvthen sijte och Handölsdalen, med totalt ca 16 000 renar. Turismen i Härjedalen har en bred och trogen publik då fjällområdet erbjuder utmärkta möjligheter till både vandring på sommaren och skidåkning vintertid.

Jämtlandsfjällen

Jämtland är klassisk mark för fjällturismen. Med de stora skogarna i öster, det böljande fjällandskapet i de centrala delarna och alpina massiv som Sylarna och Helags i väster. Största delen av vandringslederna går över vidsträckta fjällhedar. Det öppna och högt belägna landskapet gör att du kan vandra på och se i alla riktningar. Det gör även området utsatt för vädrets makter. Men det är aldrig så långt till närmaste fjällstuga eller fjällstation.

Vålådalens och Storulvåns fjällstationer är bra utgångspunkter till fjällvidderna. Här börjar flera välbesökta leder som gillas av många för att de är så lagom. Prova Jämtlandstriangeln om du vill ha en trygg klassiker. Även Bunnerfjällen är lättvandrade trots att de saknar markerade leder.

Vålådalens naturreservat är varierande, med sina gammelskogar som är bra när vädret inte tillåter turer på kalfjället. Mer glesbefolkade leder och stugor finns i fiskrika Anarisfjällen och Lunndörrsfjällen, med det särskilt profilerade och u-formade Lunndörrspasset.

Alpina Sylarna passar dig som gillar utmaningar och äventyr. Även Helags lockar, med Sveriges sydligaste glaciär och skygga fjällrävar. Sydost om Helags utgör Ljungdalen en utmärkt entré till den jämtländska fjällvärlden.

Abisko och Kebnekaisefjällen

Abisko nationalpark är en inbjudande grön portal till ett av Sveriges vildaste fjällområden. Efter ett par timmars vandring ser du imponerande berg som Kåtoktjåkka mellan fjällbjörkarna. Ovanför skogsgränsen väntar ett landskap som är mer utmanande än man tror. Men du som följer lederna som går genom dalarna är du på säker mark.

Variationerna är stora i Abisko - Kebnekaisefjällen. Gröna fjällkullar och öppna fjällhedar avlöses av karga, gråsvarta höga fjäll. Flera av de branta topparna kräver klätterutrustning, andra kan du nå till fots om du känner till vägen. Vissa dalar liknar stenbrott, andra består av frodiga blomsterängar eller fjällmyrar som du tar dig över på spänger av trä.

Landskapet reser sig bort mot Tjäktjapasset och Kebnekaisemassivet, med Kungsleden som en nord-sydlig huvudled. Stugorna längs Kungsleden är utmärkta basläger för dagsturer. Även i andra dalgångar finns vandringsleder och stugor, såsom STF Nallo i öster och STF Hukejaure närmare norska gränsen. Kebnekaisemassivet är den mest högalpina delen, med glaciärer och flera intressanta klätterleder. Men även i det här området finns lättvandrade dalar som Tarfaladalen och Ladtjovagge. Kebnekaise fjällstation erbjuder kurser och guidade turer – samt god mat och skön vila. Nikkaluokta en dagsetapp öster om fjällstationen är områdets andra entré.

Laponia – ett världsarvs område i Lapplandsfjällen

Padjelanta, Sarek, Stora Sjöfallet och Muddus är områden som det ligger en längtansfull laddning i för många fjällresenärer. Dessa fyra nationalparker utgör tillsammans Laponia, inklusive naturreservaten Sjaunja och Stubba. Området är lika stort som tre Gotland. Med andra ord en vildmark som är enormt stor och variationsrik till max.

Här finns även en intressant samisk kultur, då det funnits samevisten i området i tusentals år.

I den västra delen av Laponia ligger Padjelanta som är en böljande fjällplatå med stora sjöar. Växtlivet gör Padjelanta populärt bland botanister. I Sarek, som är den centrala delen av Laponia, reser sig hundratalet höga fjälltoppar. Flera har glaciärer och mellan fjällen sträcker sig dramatiska dalgångar och skummande jokkar. I norra och östra Laponia hittar du lågfjäll, våtmarker och stora gammelskogar.

I Sarek finns vare sig vandringsleder eller stugor, så där får besökaren räkna med att tälta och att bära med sig proviant och övrig utrustning. Men har man en viss fjällvana är området ett måste för den som söker naturupplevelser utöver det vanliga. Sarek benäms ofta som Europas största vildmark. I väster och söder hittar du Padjelantaleden och Nordkalottleden. Kungsleden går längs ostsidan och fortsätter norrut i riktning mot Kebnekaisefjällen. Även i Muddus urskogar av tall, gran och björk finns flera möjligheter till turer.

Saltoluokta, Kvikkjokk, Ritsem och Staloluokta är de bästa startplatserna för upplevelser i Laponia och dess nationalparker. Vid de två förstnämnda finns STFs fjällstationer. Till den sistnämnda går helikoptertrafik från Kvikkjokk under sommaren.

Kungsleden

Kungsleden mellan Abisko och Hemavan är ett av världens absolut bästa område för skid- och vandringsturer. Ett över 40 mil långt och inspirerande äventyr som påbörjades av Svenska Turistföreningen för 100 år sedan. Spänger, broar och tydliga stigar gör färdvägen trygg. STF-stugorna är aldrig långt borta. Samtidigt skapar de stora naturupplevelserna spänning. Gröna fjällhedar kantas av mörka stup och strida jokkar.

Abisko, Nikkaluokta, Saltoluokta, Kvikkjokk, Ammarnäs och Hemavan är platser där du kan påbörja och avsluta din skidtur eller vandring. Välj det område som bäst motsvarar dina önskemål beroende på vilken slags naturupplevelse du är ute efter.

Sträckan mellan Abisko och Nikkaluokta är både den mest alpina och den mest vandrade av alla. Kebnekaises snöklädda toppar utgör en extraordinär lockelse här. Även söderut ner mot Saltoluokta går Kungsleden genom ett häftigt och vilt fjällandskap, där vidsträckta  u-dalar och sjöar för tankarna till Alaska och delar av Canada.

Mellan Saltoluokta och Kvikkjokk växlar terrängen mellan skog och fjäll. Sarek bildar en inbjudande siluett från leden. Söder om Kvikkjokk finns landets vackraste fjällbjörkskogar, avlösta av låga fjällplatåer. Mellan Ammarnäs och Hemavan når kalfjällen imponerande höjder, men leden via dalgångarna är lättvandrade och säkra. På Kungsleden hittar alla sitt eget fjälläventyr!

Källor: Svenska Turistföreningen, Wikipedia

 
 
 
Produkterna som förgyller sommarens fjällvandring
Publicerades 2018-04-21 22:54 av 

Sponsrat inlägg. Vi på Visit Fjällen vet att intresset för...
Så blir du klimatsmart i fjällen – POW ger sina bästa tips
Publicerades 2018-03-22 10:25 av 

POW står för Protect Our Winters. Organisationen arbetar för att göra oss...
Vinterns bucketlist i den svenska fjällvärlden
Publicerades 2017-10-22 13:27 av 

För att försäkra oss om att du får ut maximalt av din vinter i...
Fjällen väntar på dig
Publicerades 2017-10-13 22:53 av 

Vare sig du ser fram emot manchersterskidåkning, pulkarace, nypreparerade...
Därför måste du till fjällen i höst!
Publicerades 2017-08-08 22:20 av 

Visit fjällen har tagit fram 7 anledningar att besöka fjällen på sensommaren...
10 anledningar att välja fjällen i sommar
Publicerades 2017-05-30 21:49 av 

​Att intresset för fjällen som resmål även under sommaren ökar har ...
Följ med på vandringstur med guide i sommar
Publicerades 2017-05-21 18:07 av 

Allt fler vill upptäcka fjällen sommartid, både för avkoppling och...
Det våras för fjällen
Publicerades 2017-05-02 20:01 av 

Funderar du på att lägga i båten i helgen eller kanske klippa gräsmattan?...

Fjällindex 2016: Här är de hetaste fjälldestinationerna i digitala kanaler. Visit Fjällen har gjort en kartläggning. 

 

Copyright © Fjällfrämjandet Visit Fjällen l   Powered by: Mediavault SiteSmart l   Ansvarig utgivare: marcus@visitfjallen.se

Senast publicerad: 180421 | Powered by SiteSmart